preskoči na sadržaj

Gimnazija Sesvete

Login
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
ORACLE ACADEMY

e-škole

e-škole

Zbor

Zbor

Fakultativna

Fakultativna nastava

Dodatna

Dodatna nastava

Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Julienne Eden Bušić u Gimnaziji Sesvete
Autor: Ljiljana Herner, 14. 10. 2016.

        Julienne Eden Bušić u                  Gimnaziji Sesvete,    11. listopada 2016.


U povodu Dana neovisnosti Hrvatske – 8. listopada,  u Gimnaziji Sesvete gostovala je Julienne Eden Bušić, američko-hrvatska spisateljica, prevoditeljica i žena koja je žrtvovala svoju mladost i čitav život za Hrvatsku. Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Škole Slavka Ivankovića, gospođa Bušić se obratila našim učenicima biranim riječima, iz kojih izdvajamo sljedeće:

„Na početku moram kazati da sam počašćena što ste od mene tražili da vam danas, uz Dan  neovisnosti Hrvatske, govorim baš ja Julienne Eden Bušić. Hvala vam na povjerenju!

… Nakon što sam iz Amerike došla u Beč studirati njemački upoznala sam jednog momka iz Hrvatske.  Isprva uopće nisam znala što je Hrvatska: je li to voće, povrće, ili što drugo. Zaljubila sam se, ostavila iza sebe Ameriku, Vijetnamski rat i vremenom se pridružila misiji njegova života: borbi za slobodu i neovisnost njegova naroda od Titove diktature. Bila je to ista borba koju smo vodili u Americi, bila je to prirodna podudarnost: otpor potlačivanju, potpora ljudskim i građanskim pravima, prosvjed protiv državnog nasilja. Pitala sam se : Zašto ne bih spojila svoje ideale s idealima svoje nove ljubavi?

Ja sam kao američka studentica 70-ih godina u Jugoslaviji  završila u zatvoru zato što sam bacala obične letke, jer smo bili spremni podnijeti i žrtve za ondašnje svoje ideale i vjerovanja. Današnja mladost , čini mi se, to ne bi bila voljna učiniti. Pitam se gdje su ideali, gdje je strast? Ostavljam vam ta pitanja da  na njih odgovorite i poručujem: nemojte živjeti virtualni život. To nije život! Vi možete promijeniti svijet! Vi ste budućnost! Ako ju vi ne stvorite, stvorit će drugi tu budućnost za vas, a tada se nećete imati zbog čega potužiti…“

Hvala vam što ste me pozvali. Bila mi je velika čast!

Julienne Bušić, 11. listopada 2016.

Slike

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju