preskoči na sadržaj

Gimnazija Sesvete

Login
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
ORACLE ACADEMY

e-škole

e-škole

Zbor

Zbor

Fakultativna

Fakultativna nastava

Dodatna

Dodatna nastava

Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Program njemačkog jezika u Gimnaziji Sesvete
Autor: Željka Župan Vuksan, 8. 3. 2018.

Gimnazija Sesvete zaista se može pohvaliti sjajnim programom nastave Njemačkog jezika na koji smo izuzetno ponosni. Naime, nedavno su stigli rezultati ispita za njemačku jezičnu diplomu iz Savezne Republike Njemačke koji potvrđuju isplativost i kvalitetu rada naših učenika i profesora. Iako se često može čuti kako je njemački jezik težak, ove godine  trinaest kandidata naše škole ispit je položilo na razini znanja C1 kao dokaz samostalnog služenja jezikom, a ispitu na razini A2/B1 pristupa rekordan broj kandidata - njih čak 90.


Kada je prije šesnaest godina u sesvetskoj gimnaziji uvedena fakultativna nastava njemačkoga jezika za stjecanje njemačke jezične diplome (Deutsches Sprachdiplom - DSD), nitko nije ni slutio da će ova škola u rezultatima iz njemačkog jezika postati jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj - kako na ispitu za jezičnu diplomu, tako i na Državnoj maturi te raznim natjecanjima u znanju njemačkog u Hrvatskoj i u svijetu. 

 Fakultativna nastavu „Njemački jezik – Nastava za njemačku jezičnu diplomu“ omogućena je učenicima od prvog do četvrtog razreda kako bi se dodatno motivirali na učenje i korištenje njemačkog jezika u svakodnevnoj komunikaciji. Sukladno tomu može se zaključiti kako se njemački jezik u našoj školi vrlo intenzivno uči jer pojedini učenici tjedno imaju čak 5 sati Njemačkog jezika te se po završetku gimnazijskog školovanja zaista mogu pohvaliti izuzetnim znanjem. Ispit za jezičnu diplomu za naše je učenike besplatan, a Gimnazija Sesvete je od strane nadležnih institucija Savezne Republike Njemačke registrirana i ovlaštena za provođenje istog. Ispit se polaže na "osnovnoj" (DSD I - razina znanja A2/B1) te na "višoj" razini (DSD II  - razina znanja B2/C1), a istovremeno se provodi u čitavom svijetu. Ispiti se ispravljaju u Saveznoj Republici Njemačkoj, a jezična diploma službeni je njemački dokument koji vlasnicima diplome omogućuje praćenje bilo kojeg studijskog programa u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj te je dokaz vrlo visoke razine znanja, što itekako može biti od pomoći pri dobivanju raznih stipendija. Mnogo je naših bivših učenika kojima je njemačka jezična diploma upravo u tome pomogla. Ne treba dodatno naglašavati kako je posjedovanje ovakve diplome velika prednost u životopisu prilikom zapošljavanja, odnosno konkuriranja za određeno radno mjesto. 

U Gimnaziji Sesvete zaposleno je četvero nastavnika Njemačkoga jezika, od kojih dvoje na puno radno vrijeme. Dvije profesorice certificirani su ispitivači na usmenom dijelu A2/B1 razine ispita za Njemačku jezičnu diplomu, k tome su dvije osobe promovirane u zvanje profesora mentora, a jedna osoba u zvanje profesora savjetnika.

Uz stalno zaposlene profesorice u njemačkom "timu" gimnazije su i vanjski suradnici koji dolaze s njemačkoga govornoga područja - ovogodišnja austrijska jezična asistentica Yola Rohrböck te stručni savjetnik, gospodin Ulrich Dronske.

Naša škola također se nalazi u svjetskoj mreži škola "Schulen- Partner der Zukunft"  što nam preko internet stranice www.pasch-net.de omogućuje komunikaciju sa ostalim školama u svijetu koje se nalaze u istoj mreži, a svake godine se već petnaestak godina održava učenička razmjena sa našom partnerskom školom, gimnazijom "Otto-Hahn" iz grada Landau u saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz. Uz razmjenu, našim učenicima pruža se i mogućnost izravnog doticaja s jezikom na njemačkom govornom području u sklopu stručnih putovanja - samo u ovoj školskoj godini putovalo se u Berlin i Graz, a za proljeće se planira i posjet Münchenu, kao i dvorcima Bavarske. 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osim uspjeha pri zavrjeđivanju njemačke jezične diplome, možemo se još pohvaliti da je jedna naša učenica osvojila 16. mjesto u svijetu na svjetskom online natjecanju "Best in Deutsch" te da su se čak dvije učenice plasirale među deset najboljih u Republici Hrvatskoj.

Učenici naše gimnazije zaista su zavrijedili odlične rezultate iza kojih stoji mnogo truda i rada, a njihovi profesori mogu biti i više nego ponosni na ono što su zajedničkim snagama postigli. Iskreno se nadamo kako će njihovo znanje i u narednim godinama biti prepoznato, ali povrh svega ulažemo nade da će im stečeno znanje biti vrijedno blago za čitav život.

Valentina Iva Rezo, 3.e

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju